| solvinity logo

Cloud Control

8 December 2016

This is Cloud Control: Solvinity, Interxion en Microsoft

Schiphol, 10 november 2016 – Alles tegen elkaar afwegend is een transitie naar de cloud een verstandige beslissing. Niet alleen is een volledige on-premise infrastructuur op het gebied van onderhoud niet meer rendabel, de cloud brengt ook meerdere voordelen met zich mee. De schaalbaarheid, de kostenvoordelen, de mogelijkheid in te spelen op continue veranderende IT-behoeften, het in staat stellen snel te kunnen innoveren, maar ook compliance zijn enkele voorbeelden van de voordelen van de cloud. Nieuwe bedrijven en startups weten niet meer anders, maar voor bedrijven met een legacy netwerk liggen er nog behoorlijke uitdagingen. En daar begint vaak de reis.

Bepaal eerst het doel

Tijdens de IT Experience ‘This is Cloud Control’, georganiseerd door Solvinity, Interxion en Microsoft zijn de mogelijkheden om tot de meest optimale IT-infrastructuur te komen in hoog tempo de revue gepasseerd. Maar aangezien ieder bedrijf uniek is in zijn behoeften, is het van het grootste belang eerst de doelstelling van een cloudtransitie voor ogen te hebben. Dat kan bijvoorbeeld het versnellen van innovatie zijn. Met de focus op dat doel kunnen organisaties bepalen welke applicaties in aanmerking komen voor een cloud-transitie.

Het versnellen van innovatie met behulp van de cloud kan op twee manieren. Allereerst door competitieve applicaties in razend tempo, zonder falen, uit te zetten en op te schalen. Daarnaast kan innovatieversnelling ook plaatsvinden door kostenbesparing te realiseren. Legacy structuren kunnen in een hoger tempo worden uitgefaseerd. De daaruit voortvloeiende besparing kan vervolgens bijvoorbeeld worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van de toekomstige competitieve applicaties.

Data is het nieuwe onderscheidend vermogen

Om ervoor te zorgen dat deze applicaties competitief blijven, is het verzamelen van zoveel mogelijk data essentieel. Vroeger bestond onderscheidend vermogen uit gebruiksgemak en functionaliteit. Dat raakt echter verzadigd en is eenvoudig te kopiëren. Het onderscheidend vermogen van morgen zit hem in data. Voor voorspellingen moet je je namelijk baseren op het verleden. Ook al is er wellicht op dit moment geen inzicht in waar de data voor zou kunnen dienen, op een later moment kan die data van onschatbare waarde zijn. Neem seizoensgebonden invloeden op piekbelasting bijvoorbeeld. Er is twee jaar aan data nodig om de cloud een voorspelling te kunnen laten doen. Het eerste jaar om de seizoensinvloeden überhaupt in kaart te brengen, en een tweede jaar om het ergens mee te kunnen vergelijken.

Subscription economy

De cloud is dus een middel om innovatie te versnellen. Microsoft Azure is een van de public clouds die deze innovatie mogelijk maakt. Want net als in de consumentenmarkt, geldt ook voor clouddiensten het principe van de subscription economy. Mensen willen geen bezit, maar functionaliteit. Geen auto, maar vervoer. Geen gloeilamp, maar licht. Bedrijven willen geen cloud, maar rekenkracht, connectiviteit en opslag: de optimale omstandigheden om innovatie te bewerkstelligen. En dat is exact wat Azure biedt.
Azure is er om te experimenteren, zowel bij de ontwikkeling van nieuwe toepassingen, als optie tot verlichting voor de steeds zwaarder wegende legacy-hoek. De mogelijkheden hiertoe groeien dagelijks, met plug and play als één van de aangehaalde voorbeelden.

Maar een volledige transitie – die er zeker gaat komen – is momenteel makkelijker gezegd dan gedaan, zo bleek wel uit de oplaaiende discussie. De perceptie bestaat namelijk dat wanneer er iets naar de cloud wordt gebracht, alles geregeld is. Maar ook Microsoft is genoodzaakt af en toe bijvoorbeeld een server uit te zetten om updates te draaien. Gelukkig bieden partijen als Solvinity een oplossing.

Met expertise van de mogelijkheden van Azure, maar ook andere grote Cloud Service Providers, en een eigen cloud, zijn ze in staat bedrijven in hun cloudtransitie te voorzien. Dankzij de juiste toepassing is het voor een grote energieleverancier nu bijvoorbeeld mogelijk om aan de hand van het stroomverbruik van een consument af te leiden naar welk televisieprogramma deze aan het kijken is.

Met een private IT-infrastructuur die direct verbonden is met de public cloud (ExpressRoute naar Azure en het Interxion’s Cloud Connect platform naar andere cloudproviders) is optimale functionaliteit gewaarborgd. Deze verbindingen gaan niet via het reguliere internet, maar via een private, directe verbinding. Daardoor zijn er geen extra onbekende koppelvlakken, is extreme veiligheid gewaarborgd en is latency minimaal. Dankzij deze SLA-gebaseerde of ondersteunende verbindingen, de kracht van Azure en de expertise van Solvinity is bijna elke constructie voor de juiste IT voor elke organisatie mogelijk.

De volgende ‘This is Cloud Control’ evenementen zijn op 15 februari en 5 april 2017.

Meld je nu aan!